De mest almindelige sikkerhedstrusler mod hjemmesider i 2025
Cybersikkerhed er vigtigere end nogensinde. Hjemmesider spiller en central rolle for mange virksomheder – fra e-handel og kundeservice til markedsføring og forretningsdrift.
Desværre stiger antallet af cyberangreb hvert år. I 2024 hævede Center for Cybersikkerhed trusselsniveauet for destruktive angreb, og analyser viser, at danske virksomheder oplever en markant stigning i angreb.
Hjemmesiden er ofte virksomhedens ansigt udadtil, men også en vigtig del af deres it-infrastruktur. Hvis den bliver hacket, kan det føre til tab af omsætning, forstyrrelser i driften og skade på omdømmet. Derfor er det afgørende at forstå de trusler, der truer, og hvordan I bedst kan beskytte jer.
Hvad er årsagen til, at en hjemmeside bliver hacket?
De fleste hackerangreb mod hjemmesider sker ikke tilfældigt – hackerne udnytter specifikke svagheder. De scanner konstant nettet for hjemmesider, der kører på ældre versioner af CMS-systemer, plugins eller temaer. Forældet software indeholder nemlig ofte kendte sikkerhedshuller, som hackere nemt kan udnytte.
Derudover er der mange virksomheder (og danskere generelt), der stadig bruger simple adgangskoder, eller som genbruger deres koder til flere forskellige systemer. Det gør det let for hackere at gætte koderne eller skabe adgang via brute force angreb.
Der kan også være risiko for, at medarbejdere eller administratorer bliver narret til at give adgang via phishing-forsøg – altså gennem falske e-mails eller links.
Uanset, hvordan hackere skaffer sig adgang til en hjemmeside, udnytter de adgangen til at installere malware, stjæle data eller bruge hjemmesiden til at sprede skadelig kode til andre. Derfor er det også vigtigt, at I ved, hvordan I kan identificere og udbedre disse svagheder, så I kan reducere risikoen for hacking.
Hvad er de mest almindelige sikkerhedstrusler mod hjemmesider i 2025?
I takt med at teknologien udvikler sig, bliver hackerne også mere sofistikerede. Her er de mest udbredte trusler, og hvordan I beskytter jer mod dem:
Hjemmesider, der kører på forældede systemer, er ofte sårbare over for angreb, fordi hackere kender til og udnytter kendte sikkerhedshuller i ældre software. Hackere bruger kompromitterede hjemmesider til at sprede skadeligt indhold, såsom reklamer for ulovlige tjenester eller phishing-links, fordi det hjælper dem med at undgå at blive opdaget af søgemaskiner og sikkerhedssystemer. Hvis jeres hjemmeside pludselig linker til tvivlsomme sider, kan det påvirke jeres SEO og troværdighed negativt.
Hvordan opdager I det?
Hvis jeres hjemmeside pludselig indeholder skadelige links til casinoer, spam eller andre uønskede sider, kan det være et tegn på, at hackere har udnyttet sårbarheder i forældede plugins eller temaer.
Hvordan beskytter I jer?
Hold altid jeres CMS, plugins og temaer opdateret til nyeste version. Derudover bør I fjerne ubrugte eller ukendte plugins, da de ofte kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Brug en sikkerhedsscanner til at opdage potentielle sårbarheder.
Hackere kan oprette falske versioner af jeres hjemmeside for at narre kunder og ansatte til at indtaste følsomme oplysninger, herunder loginoplysninger eller kreditkortdata. Disse falske versioner af jeres hjemmeside ser ofte identiske ud med den ægte hjemmeside og bruges altså til at stjæle data.
Hvordan opdager I det?
Kunder eller medarbejdere kan rapportere, at de er blevet omdirigeret til en mistænkelig version af jeres hjemmeside, men det kræver, at de opdager, at hjemmesiden har skiftet URL eller pludselig ser anderledes ud.
Hvordan beskytter I jer?
Overvåg jeres domæneaktivitet for at opdage kopisider, og implementer DMARC for e-mails, så hackere ikke kan sende falske mails i jeres navn.
Ransomware er en type malware, hvor hackere låser adgangen til jeres hjemmeside eller dens data og kræver en løsesum for at frigive dem. Det kan betyde, at jeres hjemmeside bliver utilgængelig for både kunder og medarbejdere, hvilket kan føre til tab af indtjening og tillid. Angrebene kan være automatiserede eller målrettede mod specifikke virksomheder, afhængigt af deres sårbarheder.
Hvordan opdager I det?
Typisk opdages ransomware hurtigt, da hjemmesiden bliver utilgængelig, og en besked fra hackerne dukker op, hvor de kræver betaling. I nogle tilfælde kan der dog være en forsinkelse, hvor malware først krypterer filer i baggrunden, før det bliver synligt på hjemmesiden.
Hvordan beskytter I jer?
Den bedste beskyttelse mod ransomware er at tage regelmæssige backups af jeres hjemmeside og lagre dem sikkert offline eller i en cloud-løsning. Derudover bør I altid holde jeres CMS, plugins og serversoftware opdateret samt implementere stærke firewalls og antivirusløsninger.
Med den rette serversikkerhedsløsning kan I også forhindre ransomware, da løsningen overvåger systemadfærd for mistænkelig adfærd i realtid. Dermed kan ransomware blive opdatet og blokeret inden data risikerer at blive krypteret.
DDoS står for Distributed Denial of Service, og det er en metode, hvor hackere sender enorme mængder trafik mod jeres hjemmeside med det formål at overbelaste serveren, så siden bliver utilgængelig. DDoS-angreb bruges ofte som afpresning eller til at skade en virksomheds omdømme og drift.
Hvordan opdager I det?
De første tegn på et DDoS-angreb er markant langsommere indlæsningstider eller fuldstændig nedetid. Hvis serverlogfilerne viser en usædvanlig stor mængde forespørgsler fra mange forskellige IP-adresser, kan det være et tegn på et igangværende angreb.
Hvordan beskytter I jer?
For at beskytte jer bør I anvende en Content Delivery
Network (CDN) med DDoS-beskyttelse, fx Cloudflare eller Akamai. Derudover kan
avancerede firewalls og trafikfiltrering hjælpe med at identificere og blokere
mistænkelig aktivitet. Ved at implementere en god serversikkerhedsløsning, kan I beskytte hjemmesiden mod DDoS-angreb og forhindre overbelastning af serveren, da den opdager og blokerer ondsindet trafik i realtid.
SQL-injektion er en angrebsmetode, hvor hackere indsætter skadelige SQL-kommandoer i inputfelter i fx loginformularer eller søgefelter, for at få adgang til jeres database. På den måde kan hackere få mulighed for at stjæle følsomme oplysninger eller manipulere data.
Hvordan opdager I det?
Et tegn på SQL-injektion kan være uventede ændringer i databasen eller en pludselig eksponering af følsomme oplysninger. I nogle tilfælde kan hjemmesiden begynde at opføre sig mærkeligt eller vise fejlmeddelelser, der afslører databaseforespørgsler.
Hvordan beskytter I jer?
Ved at bruge parameteriserede forespørgsler i jeres kode kan
I forhindre user input i at manipulere databasen. Desuden bør I altid validere
og filtrere input, så det ikke kan indeholde skadelige SQL-kommandoer. I kan også implementere et ekstra sikkerhedslag med en serversikkerhedsløsning, der kan hjælpe med at overvåge systemadfærd og blokere for mistænkelige SQL-kommandoer i realtid.
Cross-Site Scripting (XSS) er en sårbarhed, hvor hackere indsætter ondsindede scripts i jeres hjemmeside, som derefter udføres i de besøgendes browsere. Dette kan bruges til at stjæle loginoplysninger eller omdirigere brugere til skadelige sider.
Hvordan opdager I det?
XSS-angreb kan være svære at opdage, men brugere kan opleve mistænkelig adfærd, fx uventede pop-ups eller ændret indhold. Sikkerhedsscanninger kan også hjælpe med at identificere potentielle sårbarheder.
Hvordan beskytter I jer?
Den bedste beskyttelse er at validere og filtrere al brugerinput, så skadelige scripts ikke kan indsættes. Det kan en avanceret serversikkerhedsløsning håndtere ved at overvåge systemadfærd for mistænkelig aktivitet og blokere ondsindede scripts. Derudover kan en sikkerhedsheader såsom Content Security Policy (CSP) hjælpe med at forhindre XSS-angreb.
Generelle sikkerhedsråd for hjemmesider
Uanset om I driver en mindre virksomhed eller en større e-handelsplatform, er det vigtigt, at I implementerer de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger – både for at beskytte forretningskritiske data samt brugernes tillid.
Ved at tage en række grundlæggende forholdsregler kan I markant reducere risikoen for hacking, datalæk eller nedbrud. Her er nogle af de vigtigste tiltag, I bør implementere:
- Hold
software opdateret
Brug altid de nyeste versioner af jeres CMS, plugins og serversoftware. Opdateringer lukker kendte sikkerhedshuller, som hackere ellers kan udnytte. - Aktiver
2FA
Styrk sikkerheden på login-sider ved at kræve to-faktor-autentifikation (2FA). Dette gør det langt sværere for hackere at få adgang, selv hvis de får fat i en adgangskode. - Tag
regelmæssige backups
Hav en opdateret backup af jeres hjemmeside, så I hurtigt kan gendanne den i tilfælde af et hackerangreb eller teknisk fejl. Gem backups både lokalt og i skyen for ekstra sikkerhed. - Overvåg
hjemmesiden
Brug sikkerhedsværktøjer til at opdage mistænkelig aktivitet, såsom uautoriserede loginforsøg eller uventede ændringer på hjemmesiden. Opdager I mistænkelig aktivitet tidligt, kan I forhindre større skader.
Hvad skal I gøre, hvis jeres hjemmeside er blevet hacket?
Det kan være en stressende oplevelse, når en hjemmeside er blevet hacket. For at minimere skaderne er det nemlig vigtigt at reagere hurtigt - jo hurtigere I reagerer, desto større er chancen for at begrænse konsekvenserne og få hjemmesiden sikkert online igen.
Der er derfor nogle ting, som I bør gøre, hvis jeres hjemmeside er blevet hacket:
- Tag hjemmesiden offline, så I kan forhindre yderligere skade
- Identificer angrebet – hvad er der sket og hvordan?
- Gendan en backup og sørg for at lukke det identificerede sikkerhedshul
- Implementer bedre sikkerhedsforanstaltninger
Hvis I er i tvivl om, hvordan I håndterer processen efter et hackerangreb, er det en god idé at opsøge professionel hjælp. Hos itpilot kan vi fx hjælpe jer med at identificere angrebet, rense hjemmesiden for skadelige filer m.v. samt implementere stærke sikkerhedsforanstaltninger.
Håndtering af datalæk
Hvis der er tale om et brud på persondata, skal I anmelde hændelsen til Datatilsynet inden for 72 timer. Hvis persondata er kompromitteret, har I pligt til at informere de berørte personer så hurtigt som muligt, så de kan tage forholdsregler (f.eks. skifte adgangskoder eller overvåge deres bankkonti).
Læs mere om anmeldelse af brud på persondatasikkerheden her ->
Har I brug for hjælp?
Har I brug for hjælp til at beskytte jeres hjemmeside mod potentielle hackerangreb, eller til at reetablere jeres hjemmeside efter et hackerangreb, så kontakt os. Ring til os på 87 25 07 87 eller udfyld kontaktformularen.