Ny hjemmeside – hvilket CMS skal I vælge?
Når I skal have udviklet en ny hjemmeside, skal der træffes et valg om, hvilket CMS hjemmesiden skal bygges i. CMS er en forkortelse for Content Management System og er kort fortalt en softwareapplikation, der giver brugerne (jer) mulighed for at oprette, redigere, organisere og administrere digitalt indhold såsom tekster, billeder, videoer m.v.
Med et CMS bliver det let for jer selv at administrere jeres nye hjemmeside. Når vores udviklere er klar med jeres nye hjemmeside, har I mulighed for at blive undervist i, hvordan I selv kan administrere hjemmesiden fremadrettet – uanset hvilket CMS I vælger.
Når I henvender jer til itpilot med henblik på at få designet en ny hjemmeside, rådgiver vi jer om hvilket CMS, der er den rette løsning for jeres virksomhed, hvis I ikke allerede har truffet en beslutning. For at give jer et overblik over de mange forskelige CMS, der findes, har vi samlet fordele og ulemper for nogle af de mest udbredte CMS herunder.
Tøv ikke med at kontakte os, hvis I vil høre mere om jeres muligheder og have et uforpligtende tilbud.
Læs om fordelene og ulemperne ved de udvalgte CMS herunder:
WordPress
WordPress er verdens mest udbredte CMS med en markedsandel på over 63%*. WordPress er blevet kendt for sin brugervenlighed og for sine uendelige tilpasningsmuligheder med forskellige temaer og plugins. Derudover er WordPress open source, hvilket betyder, at udviklere kan udvikle nye funktioner til hjemmesiden.
Fordele
WordPress har mange fordele. Det er derfor, at WordPress er blevet så populært i hele verden. Nogle af de største fordele ved WordPress er:
- Brugervenligt interface
- Stort udvalg af plugins
- SEO-venlighed
- Brugerstyring og forskellige brugerroller
- Let mediehåndtering
Fordi WordPress har et brugervenligt interface, er det let for alle at oprette og administrere indhold. Brugerstyringen betyder også, at der kan tildeles forskellige roller til forskellige brugere, så brugerne kun kan redigere i de ting, som de skal have adgang til.
Der findes mere end 60.000 forskellige gratis plugins til WordPress. Derudover er der også et stort udvalg af premium/betalte plugins. Alle disse plugins gør, at man kan tilføje lige præcis den funktionalitet til hjemmesiden, som man har behov for. Det gælder også i forhold til SEO-optimering – der findes mange forskellige SEO-plugins, som gør det let at arbejde med søgemaskineoptimering på WordPress-sitet.
WordPress har mange brugere, og derfor har WordPress også en stor og aktiv samfundssupport. Det gør det let for WordPress-brugere at finde svar og spørgsmål samt at få hjælp.
Ulemper
Selvom der er mange fordele ved WordPress, er der også nogle ulemper. Nogle er de største ulemper er:
- Sikkerhedsricisi
- Opdateringer og kompabilitet
- Overflod af plugins
- Kompleksitet
- Skalerbarhed
Når man vælger et populært CMS som WordPress, vælger man også et CMS, der er attraktivt for hackere og skadelig software. WordPress er open source, hvilket betyder, at alle kan se kildekoden – også hackere. Derfor forsøger hackere at udnytte huller i kildekoden til Wordpress, temaer og plugins.
Netop derfor er det vigtigt, at opdateringer løbende gennemføres. Det gælder både for WordPress-kernen, det valgte tema samt for alle plugins. Derfor er der også jævnligt opdateringer, som skal gennemføres. Inden man opdaterer, anbefaler vi, at der bliver taget en backup – det er nemlig ikke altid, at opdateringerne forløber uden problemer.
Opdateringer af plugins m.v. kan nemlig betyde, at der opstår kompabilitetsudfordringer. Særligt hvis man bruger mange forskellige plugins på sit WordPress-site, er der en stor risiko for, at der opstår kompabilitetsproblemer som følge af opdateringer.
Selvom WordPress har et brugervenligt interface, kan nye brugere stadig opleve CMS’et som meget komplekst. Derfor er det også svært for helt nye brugere selv at udvikle og designe en WordPress-hjemmeside.
Wix
Wix er en brugervenlig løsning, der er bygget op med en drag-and-drop editor. Det gør det let for alle, der ikke har tekniske færdigheder, at bygge sin egen hjemmeside. Derfor er Wix også blevet et populært CMS med en markedsandel på 3,7%*.
Fordele
Nogle af de vigtigste fordele ved Wix er:
- Drag-and-drop editor
- Professionelt designede skabeloner
- Bredt udvalg af apps
Med drag-and-drop editoren er det let for alle at tilpasse deres hjemmesider, lige som de gerne vil have dem. Det er altså let at indsætte indhold og billeder, lige som man gerne vil have det.
Derudover er der et stort udvalg af hjemmesideskabeloner, som man let kan tilpasse med farver, billeder, logo m.v. Der er også et stort udvalg af tredjepartsapps, som kan bruges til at udvide hjemmesidens funktionalitet.
Wix har kort sagt gjort det let for alle, at oprette deres egen hjemmeside.
Ulemper
Der er dog også nogle ulemper ved at vælge Wix som CMS for ens hjemmeside:
- Afhængighed af platformen
- Begrænsede tilpasningsmuligheder og funktionalitet
- Begrænset databasestyring
Den største ulempe ved Wix er, at man låser sig til deres platform. Med Wix kan I altså ikke flytte jeres hjemmeside over til en anden hostingudbyder på et senere tidspunkt – I er låst til Wix, og dermed også deres priser og abonnementer.
Derudover oplever mange også, at de er begrænsede i deres tilpasningsmuligheder af både design og funktionalitet. Wix er closed source, hvilket betyder, at det ikke er muligt at udvikle nye funktioner til websitet, lige som det eksempelvis ville være med WordPress.
Vores erfaring er derfor, at hvis I skal have en standardhjemmeside uden de store krav til funktionalitet og design, kan Wix være en god løsning for jer. Vi oplever dog også, at langt de fleste virksomheder stiller større krav til deres hjemmesides funktionalitet og design – gælder det også for jer, bør I vælge et andet CMS.
Squarespace
Lige som med Wix er Squarespace et closed source CMS, som har gjort det let at lave en hjemmeside ved hjælp af en drag-and-drop editor. Squarespace har en markedsandel på 3%*, og er derfor også et populært CMS globalt.
Fordele
Squarespace har en række fordele:
- Drag-and-drop editor
- Professionelt designede skabeloner
- Indbygget billedredigeringsværktøj
- Udvidet funktionalitet med tredjepartsapps
Squarespace giver mulighed for at opbygge en hjemmeside baseret på en designskabelon eller ved at bygge sin egen skabelon. Når den ønskede skabelon er valgt, kan den let tilpasses med de rette farver, billeder, tekster m.v., og indholdes kan let omrokeres ved hjælp af drag-and-drop editoren.
Når et billede er indsat på hjemmesiden, har Squarespace indbygget et billedredigeringsværktøj, så det er muligt at redigere billedet direkte på platformen. På den måde kan få let få overblikket over, hvordan billedet ser ud på hjemmesiden i takt med at det redigeres.
Selvom Squarespace er et closed source CMS, kan hjemmesidens funktionalitet let udbygges ved hjælp af en række forskellige tredjepartsapps.
Ulemper
Ulemperne ved Squarespace er:
- Afhængighed af platformen
- Begrænsede tilpasningsmuligheder og funktionalitet
- Skalering og kompleksitet
Vælger I Squarespace, bliver I låst til deres platform og infrastruktur. Brugere af Squarespace har dermed ikke fuld kontrol over deres egen hjemmeside, og man kan dermed også risikere, at ændringer i Squarespaces politik, tjenester eller abonnementstjenester kommer til at påvirke ens hjemmeside.
Som andre closed source CMS’er er der også begrænsninger i de tilpasningsmuligheder og funktionaliteter, som Squarespace tilbyder. Derfor kan vores (eller andre) udviklere ikke tilføje anden funktionalitet end der er tilgængelig blandt Squarespaces Extensions.
Squarespace er velegnet, hvis det er et mindre website, der er behov for. Er der behov for et stort website med meget indhold samt komplekse funktioner, har Squarespace sine begrænsninger.
Joomla!
Joomla er et brugervenligt CMS, der globalt har en markedsandel på 2,6%*. Joomla er kendt for sin fleksibilitet, brugervenlighed og sine tilpasningsmuligheder. Joomla er velegnet til både enkle og komplekse websites.
Fordele
Nogle af Joomlas største fordele er:
- Brugervenligt administrationspanel
- Brugerstyring
- Stort udvalg af udvidelser og plugins
- SEO-venlighed
- Skalerbarhed
Selvom man ikke har en dyb teknisk viden, kan man let administrere sin hjemmeside i Joomlas kontrolpanel. Joomla har nemlig et brugervenligt administrationspanel, hvorfra man let kan opdatere indhold og administrere brugeradgange. Gennem brugeradministrationen kan man styre, hvad de forskellige brugere skal have adgang til på hjemmesiden.
Joomla kan tilpasses med forskellig funktionalitet gennem de mere end 5.800 forskellige udvidelser, der er tilgængelige i Joomla Extensions Directory. Derfor kan et Joomla-website også tilpasset til lige præcis jeres ønsker. Findes den ønskede funktionalitet ikke i Extensions Directory, kan vores programmører udvikle en løsning i stedet. Det kan lade sig gøre, fordi Joomla er open source.
Grundet alle Joomlas muligheder for udvidelser, kan et Joomla-website også løbende udvides i takt med at behovet for mere indhold eller flere funktioner stiger. Derfor kan Joomla også skaleres, og kan derfor også bruges som ramme for en stor og kompleks hjemmeside.
Der er indbygget nogle SEO-værktøjer i Joomla, som gør arbejdet med søgemaskineoptimering lettere. Joomla har gjort det let at optimere metadata, URL-strukturer m.v. Særligt med Joomla 4 er arbejdet med SEO blevet endnu lettere.
Ulemper
Selvom der er mange fordele ved Joomla, er der også nogle ulemper:
- Kræver teknisk viden
- Opdateringer og kompabilitet
- Begrænset designfrihed
Joomla har ganske vidst et brugervenligt administrationspanel, men ønsker man at udnytte dets fulde potentiale, kræver det, at man har lidt teknisk viden. Har man desuden brug for at få udført nogle dybdegående tilpasninger eller ændringer i koden, skal man have både teknisk viden og erfaring for at kunne udføre disse.
For at få den ønskede funktionalitet på ens Joomla-website, er det nødvendigt at anvende forskellige plugins og udvidelser. Disse skal løbende holdes opdateret, lige som Joomla i sig selv skal holdes opdateret. Opdateringer er nødvendige for at opretholde en høj sikkerhed og dermed undgå hackerangreb. Nogle opdateringer kan dog føre til kompabilitetsudfordringer mellem plugins, hvilket vil påvirke funktionaliteten på hjemmesiden.
Endeligt er Joomla lidt mere begrænset i forhold til design sammenlignet med andre open source CMS. Her kræver det igen teknisk viden og erfaring, hvis man ønsker at få tilpasset designet yderligere, så det bedre passer ind i virksomhedens visuelle identitet.
Drupal
Drupal er et avanceret CMS, som er kendt for sin fleksibilitet, skalerbarhed og omfattende funktionalitet – og ikke mindst for sin modulære arkitektur. Drupal har en global markedsandel på 1,6%*, og er særligt velegnet til teknisk kyndige brugere, som ønsker en stor fleksibilitet og kontrol over deres hjemmeside.
Fordele
Selvom Drupal er et mere avanceret CMS sammenlignet med andre open source CMS, har Drupal nogle helt klare fordele:
- Stor skalerbarhed
- Avanceret brugerstyring
- Kraftfuld indholdsadministration
- Avanceret mediehåndtering
- SEO-venlighed
- Høj sikkerhedsstandard
Drupal har en stor skalerbarhed, som betyder, at man let kan udvide sin hjemmeside uden at det går ud over hjemmesidens ydeevne eller brugeroplevelse. Drupal er blandt andet kendt for sin modulære arkitektur, som netop gør det muligt at tilføje nye funktioner løbende.
Lige som med andre open source CMS’er tilbyder Drupal en avanceret brugerstyring, så brugere kan få adgang til forskellige områder og funktioner på hjemmesiden. Derudover giver Drupal naturligvis også rig mulighed for at oprette, organisere og administrere indhold på tværs af websitet.
Derudover er Drupal også kendt for sin høje sikkerhedsstandard. Der er et dedikeret sikkerhedsteam og udgiver jævnligt nye sikkerhedsopdateringer, så Drupal-websites er bedst muligt beskyttet mod potentielle trulser og sårbarheder.
Ulemper
Der er også nogle ulemper ved Drupal som CMS. Nogle af ulemperne er:
- Kompleksitet og stejl indlæringskurve
- Større krav til hosting
- Mindre markedsandele og fællesskabsressourcer
Selvom Drupal generelt er et meget kraftfuldt CMS, som har mange funktioner og konfigurationsmuligheder, vil det for mange være et meget komplekst CMS. Grundet kompleksiteten kan det derfor også være meget tidskrævende at oprette og tilpasse hjemmesider i Drupal. Har man ikke erfaring med Drupal, er det ofte en meget stejl indlæringskurve sammenlignet med mange andre CMS, særligt for brugere uden teknisk kendskab og kendskab til programmering og webudvikling.
Et Drupal-website stiller desuden også større krav til hosting end fx et WordPress- eller Joomla-website. Drupal kræver nemlig flere tekniske ressourcer, og det stiller store krav til hostingen – og det vil også påvirke omkostningerne og kravene til drift af Drupal-websitet.
Til langt de fleste (open source) CMS er der tilknyttet et fællesskab af brugere og udviklere, der hjælper hinanden med tips eller ved at udvikle nye plugins, temaer m.v. Drupals fællesskab er noget mindre end andre CMS-fællesskaber, hvilket betyder, at der er færre plugins, udvidelser og temaer, man kan bruge.
Derudover er Drupal så teknisk tungt, at det er målrettet mod teknisk kyndige brugere – og derfor er det også mere begrænset, hvor mange udviklere og specialister, der er, og som kan hjælpe med udvikling, videreudvikling og drift af et Drupal-website.
Umbraco
Umbraco er et danskudviklet CMS, som er kendt for sin fleksibilitet og skalerbarhed. Med Umbraco er der gode muligheder for udvikling af skræddersyede løsninger ved hjælp af ASP.NET-teknologien. Umbraco har en meget lav markedsandel på mindre end 0,1%*.
Fordele
Trods Umbracos meget lave markedsandel, er der en lang række fordele ved Umbraco. Nogle af de vigtigste fordele er:
- Skræddersyede indholdstyper
- Sikkerhed og kontrol
- Mulighed for skræddersyet funktionalitet
- Skalerbarhed
Umbraco giver mulighed for at oprette og tilpasse forskellige indholdstyper, så de passer til virksomhedens konkrete behov. Det gør det let at strukturere og organisere indhold. Derudover har Umbraco også en god workflow-styring, så man har en struktureret og kontrolleret indholdsoprettelse og -publicering.
Med Umbracos indbyggede sikkerhedsfunktioner og adgangskontrol er websitet beskyttet mod potentielle trusler og uautoriseret adgang.
Som skrevet tidligere giver Umbraco gode muligheder for udvikling af skræddersyede løsninger. Dermed kan en programmør udvikle ny funktionalitet til Umbraco-websitet eller der kan tilføjes eksisterende packages (plugins og udvidelser). Det betyder også, at Umbraco giver gode muligheder for at skalere websitet efter behov.
Ulemper
Der er også nogle ulemper ved Umbraco:
- Teknisk krævende
- Højere udviklingsomkostninger
- Begrænset tema- og pluginudvalg
For at udnytte Umbracos muligheder bedst muligt, kræver det, at man har dybere teknisk viden og færdigheder. Kan man ikke selv håndtere dette, medfører det oftest højere udviklingsomkostninger, da det vil kræve et samarbejde med erfarne udviklere for at opnå den ønskede funktionalitet.
Umbraco har et mindre tema- og pluginudvalg (eller packages, som det hedder) sammenlignet med andre CMS. Derfor er man ofte også afhængig af en udvikler for at få sit Umbraco-website, lige som man vil have det.
Generelt set har Umbraco også en stejlere indlæringskurve end de mere populære CMS’er, og det kræver derfor også både tid, investering og teknisk viden for at blive helt fortrolig med platformen.
Headless CMS
Det er blevet mere populært også at tale om Headless CMS. Et headless CMS adskiller sig væsentligt fra de øvrige CMS, da et headless CMS netop adskiller front-end og back-end fra hinanden. Med et headless CMS gemmes og administreres indholdet i en central database. Herfra kan indholdet distribueres ud til andre kanaler, fx en hjemmeside, app m.v.
Fordele
De vigtigste fordele ved et headless CMS er:
- Frihed til platformvalg
- API-baseret
- Høj sikkerhed
- Nem tredjepartsintegration
Et headless CMS har den klare fordel, at man ikke er bundet til én platform. Løsningen er API-baseret, så indhold distribueres via et API til en eller flere forskellige platforme. På den måde er det muligt at sende indhold til både websites, apps, IoT-enheder m.v. Ydermere sikrer det også en høj skalerbarhed både i forhold til platforme, men også i forhold til mængden af indhold.
Fordi et headless CMS ikke er bundet til en bestemt front-end, kan front-end designes og udvikles til virksomhedens konkrete behov og ønsker. Der er altså mulighed for at skabe en unik brugeroplevelse.
Sikkerheden for et headless CMS er i top, da indhold kun eksponeres gennem API’er. Det beskytter indholdet mod uautoriseret adgang, og samtidig minimeres risikoen for sikkerhedsnedbrud. Derudover er det også let at spore ændringer i indholdet og tilbagerulle til tidligere versioner, hvis det bliver nødvendigt.
Gennem et API kan et headless CMS let integreres med tredjepartsapplikationer og værktøjer. Det giver også mulighed for at udvide funktionaliteten på et website ved at tilføje integrerede løsninger og services.
Ulemper
Selvom der er en lang række fordele ved et headless CMS, er der også en række ulemper. Nogle af ulemperne er:
- Kræver mere udvikling og større afhængighed af udviklere
- Højere kompleksitet
- Risiko for kompabilitetsudfordringer
- Kompleks SEO-optimering
- Sværere indholdsredigering
Når front-end og back-end for et website er adskilt, kræver det mere udvikling at koble de to dele sammen. Det kræver en udviklingsproces at få opbygget en brugergrænseflade, og det kræver udvikling at distribuere indholdet til andre platforme. Derfor vil man med et headless CMS også være mere afhængige af hjælp fra udviklere og programmører.
Et headless CMS er altså noget mere komplekst end andre CMS – både i forhold til udvikling og administration, og det kræver teknisk ekspertise og ressourcer at håndtere. Derudover kan der også opstå kompabilitetsudfordringer mellem de forskellige systemer og applikationer, som API’erne skal levere indhold til.
Generelt kan det være sværere for brugerne at redigere og administrere indhold via et headless CMS, og arbejdet med søgemaskineoptimering (SEO) vil også være mere komplekst og kræve en ekstra indsats sammenlignet med andre CMS.
* Markedsandele er baseret på tal fra W3Techs fra 1. november 2023.
Hvilket CMS skal I vælge?
Der er fordele og ulemper ved alle CMS. Ovenstående er blot et lille udsnit af de mange forskellige CMS, der findes. Der findes flere hundrede forskellige CMS, så det kan være en jungle at finde rundt i. Tag os derfor med på råd, når I skal vælge det CMS, der skal danne rammen for jeres nye hjemmeside.
Valget af CMS afhænger nemlig af jeres behov. Skal det være en simpel hjemmeside med tekster, billeder og videoer og måske en kontaktformular, eller skal det være en mere kompleks hjemmeside, der kræver kompleks funktionalitet? Skal hjemmesiden og dens indhold udveksle data og indhold med andre systemer? Skal der sælges varer online? (Se også vores blogindlæg om, hvilken webshop-løsning I skal vælge).
Hos itpilot har vi hjulpet mange virksomheder med at udvikle både simple og komplekse hjemmesider. Vi ved derfor også, hvilken løsning der bedst dækker jeres behov. Kontakt os allerede i dag for at høre mere.
Ring til os på tlf. +45 87 25 07 87 eller udfyld kontaktformularen nederst på siden.